A legfontosabb tápanyagok a szemnek

Bizonyos tápanyagok kiemelten fontosak a szem egészségének megőrzése szempontjából, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük.

Az úgy nevezett „szemvédő ételekben” olyan vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok találhatóak, melyek segítik megőrizni az éleslátást, csökkentik a szemszárazság tüneteit, illetve a különböző szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint szürkehályog, farkasvakság vagy makuladegeneráció.

Béta-karotin

A növényekben található béta-karotin nagyon fontos védőanyag a szem számára, mely a cinkkel, C- és E-vitaminnal kombinálva csökkentik a látásromlást és a makuladegenerációt.

Legjobb forrásai: sárgarépa, édesburgonya, spenót, kelkáposzta, sütőtök, paradicsom

Bioflavonoidok (flavonoidok)

A bioflavonoidok megvédik a szemet a szürkehályog kialakulásától, és a béta karotinhoz hasonlóan megakadályozzák a látásromlást és a makuladegenerációt.

Legjobb forrásai: vörösbor, citrusfélék, fekete áfonya, vörös áfonya, meggy, cseresznye

Lutein és a zeaxantin

A lutein és a zeaxantin védőanyagok segítik megőrizni a szem egészségét és csökkentik a makuladegeneráció kialakulását.

Legjobb forrásai: spenót, kelkáposzta, cukkini, tök, fehérrépa

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak szintén fontos szemvédő tápanyagok, melyek védik a sejteket a szabadgyökök támadásaitól, egészségesen tartják a szem mikro érhálózatát, illetve meggátolják a szemszárazság kialakulását és a makuladegenerációt.

Legjobb forrásai: tengeri halak (makréla, hering, lazac), halolaj, lenmagolaj, őrölt lenmag és dió

Szelén

A szelén egy fontos antioxidáns tápanyag, melynek rendszeres fogyasztása védi a szemet a károsodástól. A béta-karotinnal, C- és E-vitaminnal együtt csökkenti a látásromlást.

Legjobb forrásai: brazil dió, barnarizs, kesudió, dió, napraforgó

A-vitamin

Az A-vitamint tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása megvéd a farkasvakságtól és csökkenti a szemszárazságot.

Legjobb forrásai: vaj, margarin, tojás, csirkemáj

C-vitamin

A C-vitamin csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát és az éleslátás romlását a makuladegenerációt.

Legjobb forrásai: eper, kivi, édes paprika (piros vagy zöld), karfiol, brokkoli, narancs, fekete ribizli

D-vitamin

A szem egészségének megőrzése szempontjából fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel, mivel csökkenti a látásromlást, a makuladegenerációt. A D-vitamin legfontosabb forrása a napfény, melynek hatására a bőrben elegendő mennyiségű termelődik belőle a szervezet számára. A téli időszakban azonban kiemelten fontos a D-vitamindús táplálkozás, illetve a D-vitamin kiegészítők fogyasztása.

Legjobb forrásai: tengeri halak, tojás, gomba, margarin

E-vitamin

Az E-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása a béta karotinnal, és C-vitaminnal együtt kombinálva véd a látásromlástól és a makuladegenerációtól.

Legjobb forrásai: napraforgómag, mandula, mogyoró

Cink

A cink megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetben az A-vitaminnal együtt segít az éjszakai vakság megelőzésében, illetve az éleslátás megőrzése szempontjából is fontos.

Legjobb forrásai: tökmag, mák, dió, szezámmag, borjúmáj, lencse, mandula, kesudió

Share This

Oszd meg!

Oszd meg a barátaiddal is!

Wishlist 0
Continue Shopping