A napi kontaktlencse egészséges választás a szemednek

A naponta eldobandó kontaktlencsék olyan lencsék, amit reggel beteszel a szemedbe és este lefekvés előtt egyszerűen csak kidobod. Nem szükséges a kontaktlencséd ápolásával foglalkoznod, nem kell kontaktlencse ápolószert vásárolnod.

A napi kontaktlencsék népszerűségét az alapozta meg, hogy már a kontaktlencse használat hőskorában is kiderült, hogy minél sűrűbben tudjuk cserélni a kontaktlencsénket, annál egészségesebb maradhat a szemünk. Hasonlóan fontos szempont a használók oldalán a kényelmes, ápolásmentes használat.

Mielőtt számba vennéd, a napi kontaktlencsék használatának előnyeit és hátrányait itt van két dolog, amit észben kell tartani:

  • Ne keverjük össze a napi használatot a napi eldobással. A napi használatú kontaktlencséket nappal használjuk, estére kivesszük a szemünkből és másnapig az ápolófolyadékban tisztítjuk és fertőtlenítjük. A napi használatú lencsék mellett vannak kiterjesztett viselésű kontaktlencsék, amelyek használatát az éjszakára is ki lehet terjeszteni. Egyszerűbben fogalmazva a használati rend és az eldobási sűrűséget nem szabad összekeverni.
  • A kontaktlencsék világában az eldobhatóságnak is több jelentése van. Azokat a lencséket is eldobhatónak nevezzük, amelyeket kétheti, vagy havi használatra terveztek meg. A napi kontaktlencsén azokat a kontaktlencséket értjük, amiket a nap végén kiveszünk és ki is dobunk a szemétbe.

 

Miért dobjuk ki a kontaktlencsénket?

Minél gyakrabban váltjuk le a kontaktlencsénket steril új lencsére, annál kellemesebb és egészségesebb lesz a kontaktlencse használata.

Fehérjék, kálcium, lipidek és egyéb összetevők természetes formában megtalálhatóak a könnyünkben és ezek az összetevők kicsapódhatnak a használt kontaklencsénk felületén. Ezek a lerakódások a kontaktlencse használatot kényelmetlenné tehetik és a fertőzések számára is jó táptalajt biztosíthatnak.

Természetesen a kontaktlencsét meg lehet takarítani, de ez a tisztítás nem 100%-os hatékonyságú. Mindig marad egy kis lerakódás, ami alapját képezi a továbbiak beépülésének.

 

A napi kontaktlencse kényelmes és egészséges megoldás

Mindenben követed a szemészed vagy kontaktológusod utasításait a kontaktlencséd ápolásával kapcsolatban? Ha a válaszod nem, akkor neked lehetséges, hogy a napi kontaktlencse használata megoldást jelenthet.

Két módon lehet elkerülni a kontaktlencsék ápolásával kapcsolatos herce-hurcákat. Az első lehetőség az, ha kiterjesztett viselésű kontaktlencsét használsz folyamatosan a kiterjesztett viselési időben, majd kidobod a lencsédet.

Sajnos az éjszakai viselet nem mindenkinek jelent jó megoldást. Sok kontaktlencse használónak növeli a szem problémák rizikóját az éjszakai kontaktlencse viselés.

A másik megoldás a napi kontaktlencse lehet. Sok lencsés és szemész, kontaktológus állítja, hogy ez a legjobb megoldás. A használata kényelmes, mert nem szükséges a kontaktlencse tisztításával pepecselni és egészséges is, mert mindennap egy vadonatúj lencsét használsz és nem lesz semmilyen lerakódás rajta és nem is kell éjszaka használnod.

 

Miben térnek el a napi kontaktlencsék a normális havi kontaktlencséktől?

Habár az eldobható kontaktlencsék megszületésétől jól tudta mindenki, hogy minél sűrűbben váltjuk a kontaktlencsét, annál egészségesebb a használata, de az eldobható lencsék ekkor még nagyon drágák voltak.

A használhatóság meghosszabbítására különböző tisztítási módszerek és tisztítószerek kidolgozásával próbáltak megoldást találni a kontaktlencse gyártók.

Az áttörést a kontaktlencse gyártásának fejlesztésével sikerült meghozni. A gyártók képesek lettek kitűnő minőségű napi kontaktlencsét gyártani nagy tömegben, ami jelentősen csökkentette a gyártási költségeket. A fejlesztések csökkentették a kontaktlencsék árát, ami lehetővé tette, hogy a gyakoribb csere irányába mozduljon el a kontaktlencsék piaca.

Vannak olyan napilencsék, amelyek a hagyományos anyagokból készülnek, míg sok új márka már új anyagokból készül és a lencse dizájnja is megújult.

 

Mennyibe kerülnek a napi lencsék?

A napi kontaktlencsék – úgy általában – egy kicsit többe kerülnek, mint a hosszabb ideig használható társaik. De ez a költség nagyon széles spektrumban oszlanak meg, függ a  márkától és a lencse alapanyagától.

Azokat a napi kontaktlencséket, amelyeket szilikon-hidrogél alapanyagból állítanak elő gyakorta “Prémium” megjelöléssel dobták piacra a kontaktlencse gyártók.

Amennyiben azon gondolkodsz, hogy érdemes lenne a szemed egészsége miatt napi kontaktlencsére váltani, azt is vedd figyelembe, hogy nem lesz szükséged kontaktlencse ápolószerre. Ennek költségét megspórolhatod.

Annak ellenére, hogy az árcímkén magasabb árat látsz a napi lencsék esetében, ezek a kontaktlencsék megfizethető ártartományban maradnak. Ha azzal is összeveted, hogy egy-egy napi használat gyakorta nem több, mint egy kávéházi kapucsinó ára, akkor már érdekes megvilágításba kerül a váltás. Ez pedig bizonyosan megéri, ha a szemed egészsége a tét.

 

Én is hordhatok napi kontaktlencsét?

Igen, valószínűleg igen. De a pontos választ egyedül szakember mondhatja ki ebben a kérdésben.

A kulcskérdés ilyenkor az, hogy a szemed paramétereinek megfelelő kontaktlencse elérhető-e napi lencsében. A gyakori szférikus lencse kialakítás mellett manapság a napi kontaktlencsék választéka tartalmazza a tórikus kontaktlencsét az asztigmatizmus kezelésére. Elérhetőek multifokális lencsék a presbyopiára és színes kontaktlencsék is napi verzióban.

Ha a szemed paraméterei kívül esnek a napi kontaktlencsével megoldható tartományon, akkor lehetséges, hogy csak havi kontaktlencsével lehet megoldani a látásod javítását. Nagyon ritka esetben lehetséges, hogy csak az éves lencse segíthet. A jó hír viszont az, hogy manapság már szinte minden látással kapcsolatos korrekcióra találhatunk megfelelő kontaktlencsét.

Egy alapos vizsgálat a szemészednél, kontaktológusodnál megválaszolja azt, hogy milyen lencsét használhatsz, megmondja, hogy milyen gyakran cserélj lencsét, hogy a  szemed egészségét meg tudd őrizni.

fehérjék

Nagy és komplex szerves molekulák amik az élő szervezeteket alkotják. Ezek a molekulák tartalmaznak enzymeket, antitesteket, hormonokat és egyéb olyan elemeket, mik a szerves életet felépítik. A fehérjék jelen vannak az emberi könnyben is és összegyűlhetnek a kontaktlencsénk felületén, amivel kényelmetlen érzést okozhatnak és elhomályosíthatják a látásunkat.

lipidek

Szerves összetevők, amik olajos, zsíros anyagok és az élő sejtekben is előfordulnak. A lipidek az emberi könny normál összetevői, egy olajos külső réteget képeznek a szem felületén. Ez a külső réteg nedvesíti a szemünket és csökkenti a könny párolgását és a szem kiszáradását. A lipidek rátapadhatnak a kontaktlencsénk felületére és kényelmetlenné teheti azok használatát.

 

1–15 termék, összesen 21 db

Wishlist 0
Continue Shopping