Mit jelentenek a kontaktlencséken feltüntetett adatok?

Mit jelentenek a furcsa betűk, számok a kontaktlencse dobozán? Hogyan lehet értelmezni?

Mit jelentenek a feltüntetett jellemző adatok a kontaktlencséken?  

Milyen szemhibára milyen lencse való?

A leggyakoribb szemhiba a közel- vagy távollátás. Ezekre szférikus kontaktlencsét javasol szemorvosod, melyek szabályos tervezésűek, így javítják a rövidlátást és a távollátást.

Az asztigmia javítására – amely a szemgörbületi hibája és optikai tengelyének problémája -, tórikus kontaktlencsét ajánl majd szemorvosod. Ezek a lencsék az asztigmia mellett a közel- és távollátás korrekciójára is szolgálhatnak.

A bifokális/multifokális kontaktlencsék  különböző zónákat tartalmaznak, így egyszerre többféle problémára is megoldást kínálhatnak. (P.l: az öregedő szemnél egyszerre fordulhat elő a rövidlátás és a távollátás, így a lencséknek a különböző zónái egyszerre tudják kezelni ezeket a problémákat.)

Előfordulnak olyan kemény lencsék is, amelyeket csak éjszaka kell viselni, mert ezek speciálisan a szaruhártya újraformálására lettek kifejlesztve. Ezeket az orthokeratologikus kontaktlencséket addig kell viselned, míg a szem visszanyeri eredeti alakját.

Egyedi gyártású és tervezésű kontaktlencsék pedig azok számára készülnek, akiknek átlagostól eltérő nagyságú, alakú, stb. szemére kell megfelelően illeszkedő korrekciós eszközt készíteni.

További adatok, amiket még figyelned kell

A szemhibákon kívül azonban nagyon fontos adatai vannak még a kontaktlencséknek. Ezeket megtalálhatod a leírásokban.

  • dioptriája
  • görbülete
  • átmérője
  • szélének geometriája
  • oxigénáteresztő-képessége
  • vastagsága
  • víztartaloma
  • felszínének nedvesítőképessége
  • anyaga

Különleges kontatklencsék

Biztos eszedbe jutott már, hogy ugyanúgy, mint a hajad színét, a szemed színét is jó lenne megváltoztatni. Erre találták ki aszínes kontaktlencséket, melyekkel a saját szemed színének árnyalatát tudod befolyásolni (például a kék még mélyebb kéknek fog látszani), de teljesen új színtre is át tudod változtatni (például barnából kékre).

Ha ennél még bulisabbat szeretnél, akkor használj speciális hatású kontaktlencsét. Átváltozhat a szemed így macska szemmé, de akár filmbeli karakterekké is.

Napjainkban nagyon oda kell figyelni az UV sugárzásra, mely nemcsak a bőr számára okoz problémát, hanem a szemnek is. A napszemüvegek is UV szűrővel készülnek. A kontaktlencse gyártók is fontosnak tartják hogy figyeljenek erre a jelenségre, így a legtöbb lencsének az anyaga már tartalmazza az UV-sugárzás elleni védelmet. Azonban fontos tudnod, hogy a kontaktlencse nem fedi el a teljes szemet, annak érzékeny részét,  így nem helyettesíti a jó minőségű UV-védelemmel ellátott napszemüveget.

Most már minden infó birtokában vagy ahhoz, hogy tudd, milyen szemhibára, milyen tulajdonságokkal, adatokkal rendelkező kontaktlencsét fog javasolni számodra a szakember, illetve, ha különleges igényeid vannak (nem megy a buli szerelésedhez a szemed színe, vagy karaktere, stb.) akkor is tudsz már tájékozódni biztonsággal a kontaktlencsék között.

Wishlist 0
Continue Shopping