Tórikus kontaktlencsék

A tórikus kontaktlencséket azért fejlesztették ki, mert a látáskorrekcióra szoruló páciensek legnagyobb részének az asztigmatizmusára kellett megoldást találni. A szférikus kontaktlencsékkel tökéletesen kezelhetőek a rövid- és távollátók szemei, viszont az asztigmatizmussal élők részére csak a tórikus kontaktlencsék használhatóak (természetesen szemüveggel is korrigálhatóak az asztigmiás látás hibái, de mi itt kizárólag a kontaktlencsékkel foglalkozunk).

A tórikus kontaktlencsékkel ma már tökéletesen kezelhetőek az asztigmatizmusos szem látásának korrigálásai. A tórikus lencséket megtaláljuk mind a jól bevált hidrogél, mind a nagyobb oxigén áteresztő képességéről ismert szilikon-hidrogél anyagból is. Jelenleg olyan választék érhető már el ezekből a lencsékből is, hogy a szemészed, kontaktológusod ki tudja választani a látásod javítására szükséges legmegfelelőbb márkát és paramétereket.

A tórikus kontaktlencsék megjelenésével megoldódott az a probléma, hogy az asztigmatizmussal élők számára már nem csak a szemüveg jelenthet megoldást.

Mi is az az asztigmatizmus?

A szemünk normál formája majdnem szabályos gömb. Az egészséges szemforma esetében a szemlencsére érkező fényt a szemlencse a szaruhártya egy pontjára fókuszálja. Innen a fény információt a látóideg küldi el agyunk részére feldolgozásra.Az asztigmiás szem formája jobban hasonlít egy amerikai focilabdára formájában, mint egy gömbölyű kosárlabdára.

Persze ezt az arcra ránézve nem fogjuk érzékelni. Az asztigmiás szem a szemlencsére érkező fényt nem egy, hanem két pontra fókuszálja emiatt a keletkező kép homályos elmosódott lesz az agyunkban.  Tehát a függőleges és a vízszintes tengely mentén eltérő fókuszpont alakul ki.

Mik azok a tórikus kontaktlencsék?

A tórikus kontaktlencséket egy speciális térbeli formára alakították ki. Amíg a rövid- és távollátás kezelésére megalkotott kontaktlencse alakja olyan, mint egy szabályos gömbről levágott szelet, addig a tórikus lencse formája egy lyukas fánkra emlékeztető alakzatnak egy speciális szelete.

A tórikus kontaktlencsék esetében nem állandó a fénytörési erő, hanem a lencse felületén haladva a fénytörési erő fokozatosan nő vagy csökken.

A speciálisan kialakított forma mellett az is nagyon fontos, hogy a tórikus kontaktlencse ne forduljon el a szemen. A szférikus lencséknél ez nem jelent gondot, hiszen egyenletes minden irányban a fénytörési erő. A tórikus lencsék stabil elhelyezkedését úgy oldják, meg, hogy a szem alsó részére kerülő rész nehezebb. Kihasználják a gravitáció kiegyensúlyozó erejét.

A tórikus kontaktlencsék illesztése

Ugyanúgy, ahogyan minden kontaktlencsét ezt is kizárólag szakember (szemész, kontaktológus) írhatja fel. Ez azért fontos, mert az orvos a látásodnak legmegfelelőbb tórikus kontaktlencsét tudja kiválasztani és illeszteni a szemedre. A tórikus lencsék esetében sokkal több paraméternek kell megfelelnie a lencséknek.

Mivel a tórikus kontaktlencsék egy adott iránnyal rendelkeznek, a megfelelő helyzetben kell a szemfelületen maradniuk. A tórikus kontaktlencséket a gyártók a helyben maradást segítő különböző funkciókkal látják el. Ilyenek az alábbiak:

  • vékony és vastag zónák;
  • a lencse alsó részének kismértékű levágása;
  • ballasztolás, azaz a lencse egy része kicsit vastagabb vagy nehezebb.

Amennyiben nem helyes paraméterekkel rendelkező tórikus kontaktlencsét használod, akkor a látásod élessége lecsökkenhet, megszűnhet vagy olyan erőltetett munkára kényszerítheti az agyadat, ami fejfájáshoz, fáradékonysághoz vezethet.

A tórikus lencsék fajtái

A tórikus kontaktlencséket két tulajdonságuk alapján is csoportosíthatjuk. Egyrészt a használati idejükben, másrészt az anyagukban térnek el egymástól.

Használati idejük alapján vannak napi és vannak havi tórikus lencsék. Az anyagukat tekintve pedig vannak hidrogél anyagból és szilikon-hidrogél anyagból készült lencsék.

Ezeken a lágy kontaktlencse anyagokon kívül tórikus kontaktlencsét találunk még RGP félkemény gázáteresztő anyagból is. Az RGP lencsék stabilizálása a szemen könnyebben kialakítható, de sokkal inkább kiszárítja a szemet, mint a lágy típusok. Másrészt ennek megszokása is nagyobb feladat.

A lágy anyagok készülő lencsék használata kényelmesebb, könnyeben megszokható, viszont nehezebb feladat  a stabil pozíció kialakítása. A kiválasztást viszont bízza az orvosára, aki figyelembe veszi a szemének paramétereit és életmódját is.

Tórikus lencsék ápolása

Ez a fajta lencse kényelmes és kellemes használatot biztosít az asztigmiában szenvedőknek úgy, hogy nem szükséges a szemüveg korlátozta látástérben élnie. Persze ez a kényelem és kellemes használat csak akkor érhető el, ha a tórikus kontaktlencsét is folyamatosan ápoljuk.

Ez alól kivételt jelent a  napi tórikus kontaktlencse, amelyet reggel beteszünk, este pedig egyszerűen kivesszük a szemünkből. Másnap pedig egy vadonatúj lencsét használhatunk fel.

A tórikus kontaktlencsékből viszont a legnagyobb mennyiségben még a havi lencséket értékesítik. Ezeket a lencséket viszont mindennap ápolni kell.

A szemész vagy kontaktológus által meghatározott lencsét a szintén általa kiválasztott ápolófolyadékkal kell tisztítani. Ez azért fontos, mert csak így alakítható ki az az egyensúly, ami a szemed, a kontaktlencséd és az ápolófolyadékod között kell, hogy kialakuljon.

A kontaktlencsédet az esti kivételt és megtakarítást követően helyezd a kontaktlencse tartódba. Amennyiben eltérő a két szemed paramétere, akkor nagyon figyelj arra, hogy a megfelelő lencse a megfelelő oldali szemed tartójába kerüljön.

Az ápolófolyadéknak hagyj kellő időt, hogy fertőtleníthesse, letakaríthassa a kontaktlencséről a felrakódott fehérje- és zsírrészecskéket. Ha alaposan megtisztítod a kontaktlencsédet, akkor sokkal komfortosabb lesz a mindennapi használat. Elmaradnak a csípések, diszkomfort érzések.

Kiknek való a tórikus kontaktlencse?

A tórikus kontaktlencséket kimondottan az asztigmatizmusban szenvedők részére alakították ki. Azoknak az embereknek alakították ki, akik szeretnének szemüvegtől mentes sportosabb életet élni.

Jól használhatják azok, akiknek a mindennapjaikba nem fér bele a szemüveg használata, nem akarnak szemüveget használni.

Sportolók, színészek, aktív életet, sok mozgással élő emberek számára jelent kényelmes és látását korrigáló megoldást a tórikus kontaktlencse.

Tórikus lencsék legnépszerűbb gyártói

Tórikus kontaktlencséket beszerezhetünk a következő gyártóktól:

Wishlist 0
Continue Shopping